El Festival

Toca’m 2022 és un festival de piano que se celebrarà a Tortosa del 17 al 19 de juny. Ideat pels pianistes Manel Miró i Maria Lombarte, aquest festival pretén apropar el piano a la gent de Tortosa i les Terres de l’Ebre amb concerts d’artistes reconeguts, propostes que combinen música i altres disciplines artístiques, i instal·lant diversos pianos en llocs estratègics de la ciutat perquè els puguin tocar tant pianistes amateurs com professionals.

A banda d’oferir els pianos a tothom qui els vulgui tocar, el Toca’m convida músics i artistes de renom del territori i d’arreu de l’Estat a actuar en diferents espais del festival. La comissió artística ha dissenyat un programa variat, atractiu i modern en el qual la figura principal és el piano en diferents formacions i interaccions artístiques. El públic trobarà música clàssica, contemporània, flamenc, pop, jazz… passejant pels carrers i places de Tortosa.

El Toca’m 2022 tindrà també la participació de les escoles de música de Tortosa, de les Terres de l’Ebre i dels conservatoris i escoles més importants de Catalunya perquè els alumnes tinguin l’oportunitat i l’espai per a tocar al festival i gaudir de totes les activitats i concerts. S’ubicarà un piano de cua a la plaça de l’Àngel per a actuacions dels alumnes de piano de l’Espai de Música LaBinota i organitzarem la 1a Trobada TOCA’M de Pianistes d’Escoles de Música de les Terres de l’Ebre.

A més, aquest festival tindrà una part social amb el Toca’m social, a través de la qual s’aproparà el piano als sectors més vulnerables, com ara els hospitals i les residències d’avis de la ciutat.

Toca’m 2022 és un festival de piano urbà, un esdeveniment popular i accessible per a tothom que pretén treure la música dels auditoris i ocupar espais emblemàtics de la ciutat perquè la gent pugui escoltar música i alhora gaudir del patrimoni arquitectònic.

Una manera de posar en valor la ciutat de Tortosa, crear-hi un ambient artístic i cultural important i realçar el seu patrimoni i la important història musical i artística, encapçalada pel músic, compositor i mestre dels grans mestres Felip Pedrell, de qui encara se’n conserva el piano (actualment ubicat en una aula del Teatre auditori Felip Pedrell).

Els pianistes Manel Miró i Maria Lombarte, creadors del festival de piano de Tortosa Toca’m
Tocant un dels pianos del festival Toca'm

Toca’m 2022

Toca’m és un projecte ideat pels pianistes Manel Miró i Maria Lombarte, fundadors i membres del duet Àmarim. Treballen junts a l’Espai LaBinota, on Maria Lombarte és la directora i Manel Miró és el pianista acompanyant dels Cors de LaBinota, a més d’ocupar els càrrecs de presidenta i tresorer de l’associació Cor LaBinota. Tots dos treballen en aquestes entitats per a la divulgació artística i la formació pedagògica i musical a la ciutat de Tortosa.

L’any 2019 inicien el primer Toca’m amb l’objectiu d’apropar el piano a la gent de Tortosa. Instal·len un piano de cua a la plaça de l’Àngel el dia 21 de juny, Dia de la Música, perquè estudiants, professionals, amateurs i gent del carrer puguin apropar-se a aquest instrument i tocar-lo. Una manera de posar a l’abast de tothom un instrument que per a molta gent és inaccessible i no l’ha tocat mai.

Malauradament no es va poder celebrar l’edició del 2020 a causa de la COVID, però el 21 de juny de 2021 sí que es va poder fer, i amb el mateix format que l’edició del 2019.

Veient la positiva resposta d’aquestes dues edicions i la repercussió que ha tingut, la intenció és ampliar el projecte i fer-ne un esdeveniment important, un projecte de ciutat, amb la ciutat i per la ciutat.

L’objectiu és ser un reclam turístic per a la gent de les Terres de l’Ebre i d’arreu de l’Estat, un atractiu per a qui vulgui conèixer la ciutat i alhora gaudir de bona música.

Organització

Toca’m és fruit del treball desinteressat d’un equip humà extraordinari que compta amb el suport de les institucions de la ciutat i del país, artistes, associacions i empreses del territori. Un projecte cultural de ciutat, inclusiu, popular i de qualitat, que ha de posar Tortosa al centre cultural de les Terres de l’Ebre.

L’organització del festival de piano Toca’m 2022 està constituït per un ampli equip de treball:

Creació, direcció i producció: Maria Lombarte i Manel Miró

Patrocinadors: Pep Gamote

Assistents de producció: Sandra Carmona, Alícia Gamundi, Gemma Panisello, Alba Vilàs, Rubèn Garcia, Lino Bertran.

Xarxes socials: Mireia Sànchez

Producció i coordinació tècnica: X&L Produccions

Premsa i mitjans de comunicació: Vicky Maigí

Disseny gràfic i imatge corporativa: Marta Viladrich

Disseny web: Globals

Piano al carrer de l'Àngel de Tortosa