Activitats artístiques

Actuacions d’alumnes de piano, pianistes amateurs i professionals

Continuant amb l’esperit de les edicions anteriors del TOCA’M, ubicarem un piano de cua a la plaça de l’Àngel per a les actuacions dels alumnes de piano de l’Espai de Música LaBinota i també de pianistes aficionats i espontanis.

Com a novetat, es farà una convocatòria a través de la web del TOCA’M per a pianistes aficionats, amateurs, estudiants de conservatori de nivell profesional i superior, així com de pianistes professionals que vulguin tocar algun dels pianos, per a fer-hi una actuació d’uns 10 minuts. Aquests s’hauran d’inscriure a la pàgina web per poder assignar-los franja horària i piano. D’aquesta manera donem l’oportunitat a joves promeses perquè puguin fer música i passin uns dies a Tortosa mentre gaudeixen de l’ambient musical que es crearà.

TOCA’M i belles arts

A les diferents ubicacions dels pianos es duran a terme actuacions conjuntes de pianistes i d’artistes del territori per a combinar música i belles arts.

TOCA’M al riu

El músic JOAN-PAU ens presentarà el projecte CANÇONS DE FI DE SEGLE a l’embarcador del riu. Una particular revisió en clau pianística i de concepte minimalista de la banda sonora popular del nostre país centrada en els darrers 15 anys del segle XX. Un concert íntim amb la llum del capvespre per a poder gaudir del riu i del seu encant amb bona música de fons.

De la mateixa manera ubicarem un piano al Pont Roig, un atractiu important de la ciutat, on actuarà MARTA CASCALES.

TOCA’M a les escoles

S’ha confeccionat la unitat didàctica “Coneixem el piano” amb moltes activitats perquè els alumnes de les escoles puguin conèixer l’instrument del piano d’una manera molt pedagògica i divertida.

Juntament amb aquesta unitat didàctica, es proposa a les escoles que els alumnes contrueixin un piano amb materials reciclats, amb imaginació i creativitat. Un piano per cada classe.

Els pianos construïts per cadascuna de les escoles s’exposarana a la plaça de l’Àngel el divendres 17 de juny perquè els puguin anar a veure tots els alumnes dels diferents centres i tothom que ho desitgi.

Concert inaugural i de cloenda

El divendres 17/06/2022, al vespre, es durà a terme la inauguració oficial del TOCA’M 2022 amb un concert a càrrec del pianista ALBERT GUINOVART, a la plaça d’Espanya, davant de l’Ajuntament de Tortosa.

El diumenge 19 de juny tancarem el TOCA’M 2022 amb un concert de cloenda amb l’espectacle “Perifèria” de CLARA PEYA en una de les ubicacions més emblemàtiques de la ciutat, la nova plaça de la Catedral.

TOCA’M nocturn

“Bach noctàmbul: variacions per a l’imsomni” Concert amb les Variacions Golberg de Bach, al pati dels Reials Col·legis, el dissabte al vespre. La peculiaritat del concert serà que el públic estarà assegut en gandules, en posició horitzontal, seguint la llegenda que Bach va compondre les variacions Goldberg per a tractar l’imsomni del comte Keyserling. Comptem amb la col·laboració del Festival Bachcelona.

“Silent Wifi Concert”

La pianista LAURA ANDRÉS, premi Enderrock 2022, serà la protagonista d’un concert realitzat en el silenci de la nit al parc Teodor González. Un concert que només serà audible per tots els membres del públic mitjançant auriculars wifi d'alta fidelitat, escoltant un programa que s’inspirarà en la nit. Més que un concert serà una experiència suggeridora multisensorial que es gaudirà mitjançant els auriculars wifi. L'espectador es trobarà completament immers en l’ambient de l’espai del concert en el silenci de la nit.

TOCA’M didàctic

Oferirem a qui ho demani mitjançant inscripció a la pàgina web i a xarxes socials del TOCA’M, una classe de piano, una primera classe, per aprendre a tocar el piano en un dia, el dissabte 18 de juny al matí al Parc Teodor Gonzàlez.
Inscripcions aquí

I a la tarda, a la plaça de la Cinta, concert familiar “Canta’m un conte”, amb La Companyia del Nyiguit.

Actuacions d’alumnes del Centre Superior de Música de la Fundació Conservatori del Liceu

El Festival ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Conservatori del Liceu amb l’objectiu de promoure la difusió i la pràctica musical dels joves músics a l’escenari, oferint-los noves oportunitats artístiques.

Fruit d’aquest conveni hi haurà una sèrie de concerts a càrrec d’alumnes del Conservatori del Liceu dins el programa artístic del Festival.

TOCA’M i dansa

El propòsit és crear un espai artístic on combinar la música per a piano amb la dansa. Comptarem amb la col·laboració de ballarins i d’escoles de dansa i ball de la ciutat.

La proposta inclourà actuacions conjuntes d’aquests ballarins i d’alumnes d’aquestes escoles, juntament amb els concerts dels pianistes.

1a Trobada TOCA'M de Pianistes d’Escoles de Música de les Terres de l'Ebre

El TOCA’M 2022 tindrà també la participació de les escoles de música de la nostra ciutat i del nostre territori. Les Terres de l’Ebre són terres de música i cultura, comptem amb moltes escoles de música i una gran tradició musical, per aquest motiu obrirem la participació a totes les escoles del territori fent una gran convocatòria perquè tots els seus alumnes tinguin l’oprtunitat i l’espai per a tocar al Festival i gaudir de totes les activitats i concerts. D’aquesta manera obrirem una porta perquè en properes edicions el festival TOCA’M arribi a altres ciutats del nostre territori.

La 1a Trobada TOCA'M de Pianistes d’Escoles de Música de les Terres de l'Ebre tindrà lloc el diumenge 19 de juny al parc Teodor González, on hi haurà un dels pianos del TOCA’M 2022.

TOCA’M social

Volem dur la música dels pianos a gent que aquests dies no podrà anar a gaudir dels concerts del TOCA’M. La proposta inclou fer concerts, amb un piano, a l’Hospital Verge de la Cinta, a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús i a la residència geriàtrica L’Onada Tortosa.

La bicitecla

La bicitecla és un tricicle on instal·larem un piano vertical usat. Amb la bicitecla portarem la música del piano a les terrasses dels bars, cafeteries i restaurants de Tortosa que vulguin col·laborar amb la proposta.

TOCA'M i Felip Pedrell

Tortosa celebra aquest any 2022 l'Any Pedrell amb motiu del centenari de la mort del compositor i musicòleg tortosí Felip Pedrell.

Per celebrar aquest aniversari es farà un concert amb obres del compositor tortosí el diumenge 19 de juny a les 18:30 h a la plaça dels Dolors: Felip Pedrell, mestre de mestres.

  • Daniel Ruiz Hurtado - piano
  • Montserrat Bella Roma - soprano